Повечето хора знаят колко важно е да защитим личната си информация, когато пазаруваме онлайн по интернет, но въпреки това много от нас продължават да пазаруват, без да подозират, че даден сайт не е обезопасен за целта. В едно неотдавнашно проучване  McAfee констатира, че за 54% от хората е трудно да определят дали даден сайт е безопасен за ползване.  В своя най-нов електронен наръчник за употреба McAfee дава съвети, като гарантира, че онлайн пазаруването може да бъде не само забавно и приятно, но също така безопасно и сигурно. Преди да направите следващата си покупка, прочетете този материал и разберете как да придобиете увереност  при пазаруване онлайн.

 




Покупките в Мрежата са вече обичайна част от нашия живот поради простата причина, че пестим средства, време, разстояния, при това без да се лишаваме от удоволствието и удобството да реализираме правилния избор. Всеки ден милиони хора влизат в Интернет с цел  да намерят продукти и да направят покупки от хиляди различни онлайн търговци. Уеб пространството ви дава възможност да сравните магазините, да намерите най-добрите цени и да попаднете на стоки, които иначе биха били трудни за откриване.

 


Но докато се наслаждавате на удобството от онлайн пазаруването, пропускате присъствието на кибер-престъпниците, които са там, за да откраднат вашите пари и лична информация за вас с помощта на комбинативни онлайн измами.
Много е важно да знаете кога и как сте в безопасност, когато пазарувате по мрежата. Неотдавнашно проучване на McAfee разкрива, че 87% от хората се чувстват разтревожени, когато се налага да споделят лична информация онлайн. И това не е изненадващо, като се има предвид нарастващата престъпност. Един от проблемите е кражба на данните за самоличност. Освен това, повече от половината от анкетираните не знаят как да открият дали един онлайн магазин е безопасен или не? С помощта на това ръководство ще получите знания за няколко основни  правила, които да спазвате и да се предпазите от вашите страхове!
 Въпреки съществуващите недостатъци, онлайн пазаруването може да бъде забавно, удобно и дори безопасно, ако вземе няколко предпазни мерки.

 

Преди да извършите покупка:

  • Използвайте търсачка за сравнение на магазините, за да намерите най-добрите сделки, но обърнете внимание на цените - някои са твърде ниски, за да бъдат реални!
  • Задължително установете наличието на физически адрес, телефон на компанията, търговец - свържете с тях по телефона и разберете дали разполагат с представител;
  • Потърсете потребителски мнения по форумите. Ако има няколко оплаквания от магазина, то трябва да се процедира внимателно.
  • Ако доставката е за ваша сметка, разгледайте таксите и разходите, с които ви ангажират и се уверете, че те изглеждат разумни за вас. Трябва да знаете точно, как те ще се отразят на крайната стойност, която ще платите.
  • Проверете възможността за връщане на стоката обратно, при евентуален изтекъл срок на годност, нарушена гаранция на продукта, качество и т.н.
  • Проверете времето за доставка.
  • Прегледайте декларацията за поверителност на фирмата, за да видите как търговците ще използват вашата лична информация, регистрирана във формуляра за покупка. По този начин ще се уверите, че информацията няма да бъде споделена с трети лица.

 

Когато извършвате покупка

  • Не пазарувайте от сайтове, в които усетите и най-малкото неудобство или заплаха от несигурност, просто се откажете, вероятно сте прави.
  • Никога не следвайте линк от спам имейли и съобщения с неясен произход и подател.
  • Проверете уеб адреса, за да сте сигурни, че сте на правилното място, внимавайте - сайтът може да се окаже фалшив.
  • Уверете се, че мястото е защитено, потърсете знак за сигурност, например McAfee ® SECURE ™, тези мерки за сигурност са необходими и  показват, че сайтът е сканиран, проверен и безопасен за вашите нужди. Тази гаранция ще ви защити  от кражба на идентичност, измама с кредитни карти, спам и други злонамерени заплахи. Можете да използвате и McAfee SECURE - портал за пазаруване, в който са изброени хиляди сайтове, които обхващат милиони продукти. Всички тези обекти се проверяват ежедневно за сигурност и можете спокойно да им се доверите. В допълнение, проверете дали сайтът използва криптиране или кодиране, при предаването на информация по Интернет, като потърсите символ за заключване на страницата и
  • проверка, за да се уверите, че уеб адресът започва с HTTPS:// вместо http://, което показва, че се използва кодиране.
  • Използвайте кредитна карта за плащане. Кредитните карти са с доста по-добра защита срещу измами от дебитните карти.
  • Не използвайте обществен компютър за да пазарувате онлайн. Ако използвате такъв, има опасност напълно непознати за вас хора да получат достъп до историята на сърфирането ви и дори до цялата  входяща информация, която сте използвали. За да избегнете това, ползвайте домашния си компютър.
  • Използвайте само защитена връзка, тъй като хакерите винаги имат достъп до данните и информацията за плащане, ако мрежата не е защитена. Можете да се чувствате  напълно защитени със софтуера McAfee Total Protection, който ще ви предпази от вируси, шпионски софтуер и други неизвестен онлайн заплахи.
  • Използвайте усилени пароли, трудно предполагаеми, с дължина най-малко десет знака, състояща се от комбинация от цифри, букви и символи. Посетете центъра на McAfee и рубриката „Съвети за сигурност и техники за създаване на силни пароли”.

 

След приключване на покупката

  • Запазете касовата бележка или прехвърлете на хартиен носител номера на вашата поръчка, както и всички възможни съобщения за използване на кредитната карта. Когато получите тези съобщения, огледайте ги внимателно и се уверете, че не са начислени допълнителни такси и тарифи.
  • Проверете вашата покупка веднага след получаването, дали съвпада с поръчаната от вас стока, да не е повредена или счупена. Ако се наложи връщане на продукта, направете тази операция много бързо с цел да избегнете отказ или изтекъл срок за връщане на продукта.

 

Тагове: